EDUbox Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte

3 min leestijd

Onze maatschappij wordt alsmaar digitaler en dat brengt veel voordelen met zich mee, ook voor jongeren. . Zij kunnen zich geen leven meer voorstellen zonder sociale media, games, webshops, videobellen, online bankieren en slimme toestellen. Maar al deze toepassingen zijn ook het speelterrein van cybercriminelen, die het gemunt hebben op onze gegevens, geld en eigendommen. De EDUbox Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte toont jongeren de risico’s en leert hen hoe je digitale tools juist en verantwoord gebruikt. We sluiten immers toch ook de deuren en ramen van ons huis, zodat niemand zomaar binnen kan?!

EDUbox Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte

Actueel

Jongeren lijken wel vergroeid met hun smartphone. Ze staan ermee in contact met de hele wereld, amuseren zich uren aan een stuk op TikTok en nemen talloze foto’s per dag. Toch blijkt dat hun kennis over de digitale tools eerder beperkt is. Daarom is het belangrijk dat ze zich bewust worden van de gevaren en dat ze leren hoe zich het best te wapenen tegen mensen die het minder goed met hen menen. En als er dan toch iets misgaat, weten ze liefst ook hoe ze dat moeten aanpakken.

Het doel van deze EDUbox is om de jongeren te informeren over de mogelijke gevaren en ervoor te zorgen dat ze zichzelf goed beschermen online. Ze krijgen een introductie in de trukendoos van een hacker en kruipen in de huid van een ethische hacker, opdat ze de zwaktes van bepaalde systemen beter kunnen herkennen én hun eigen digitale veiligheid kunnen verhogen. 

In de toekomst heeft onze maatschappij alsmaar meer profielen nodig die zich inzetten om te strijden tegen cybercriminaliteit. Misschien kan deze EDUbox jongeren zelfs inspireren om een IT-richting te volgen of ethische hacker te worden! 

De EDUbox Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte is een initiatief van de VRT in samenwerking met sterke partners zoals Mediawijs, Digital for Youth, het Centrum voor Cybersecurity, Britghtlab, imec, B-Bico, DNS Belgium en de Cyber Security Coalition.

In het hoofd van een (ethische) hacker   

De EDUbox bestaat uit 5 delen, die je als leerkracht in maximum 2 lesuren met je leerlingen kan doorlopen.  

In deel 1 worden ze bewust van hun eigen digitale voetafdruk en wat er online precies allemaal over henzelf te vinden is. Je laat immers bewust of onbewust veel gegevens achter als je je online begeeft. Dit is natuurlijk interessant voor hackers, want zij zijn uit op jouw gegevens om ze te misbruiken. We leggen uit dat er 3 soorten hacks zijn en wat de impact daarvan kan zijn. Maar overal in de samenleving loert het cybergevaar. Er zijn aanvallen tegen scholen, steden, … . Daarom wapenen ze zich ook bij Defensie extra tegen hackers. Michel Van Strythem, Commandant Cyber Command, legt in een video uit wat Defensie precies doet voor ons land en de burgers. 

In deel 2 leren we de jongeren denken als een hacker zodat ze hen in de toekomst geen kans meer geven. Wat is het verschil tussen ‘black hats’ en ‘white hats’? Welke technische en sociale trucjes passen hackers toe? En hoe ver kan je gaan als ethische hacker? Dat leren we van Inti De Ceukelaire, Vlaanderens bekendste ethische hacker.  

In deel 3 gaan de leerlingen zelf aan de slag en zoeken de gaten in een systeem. Ze worden ingeschakeld als ethische hacker in een fictieve omgeving en versterken zo hun skills. Ze leren ook hoe ze zichzelf best kunnen beschermen door bijvoorbeeld een wachtwoordkluis te gebruiken. 

In deel 4 volgt een checklist rond cybersecurity en gaan we langs bij mensen die van cybersecurity hun beroep hebben gemaakt. Professor computerbeveiliging Ingrid Verbauwhede (KU Leuven) en doctoraatsonderzoeker Lennert Wouters (KU Leuven) doen onderzoek naar beveiliging van hardware (slimme aparaten zoals een robotstofzuiger of een pacemaker) en tonen dat Vlaanderen een wereldspeler is op vlak van cybersecurity. 

In deel 5 linken we ten slotte naar extra interessant materiaal over het thema, volledig op maat van jongeren.  

Aan de slag met de EDUbox Cybersecurity 

De EDUbox Cybersecurity is beschikbaar als fysieke doos. In de VRT catalogus bieden we het pakket ook digitaal aan als interactieve website en als downloadbare pdf. Al deze formats zijn ideaal lesmateriaal voor zelfstandig groepswerk in de klas.  

Bovendien is er een interactieve videoles waarin Tim Verheyden, journalist VRT NWS, de leerling door de EDUbox loodst. Deze vorm kan individueel en thuis worden gevolgd.  

Elke EDUbox is voorzien van een handleiding voor leerkrachten met extra informatie en voorstellen tot differentiatie. 

De interactieve tool werd ontwikkeld door Treecompany, een innovatiebureau dat via online tools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema’s. 

In het Frans  

De EDUbox is integraal in het Frans beschikbaar. Van alle bovenstaande formats is een aangepaste versie in het Frans gemaakt, in samenwerking met RTBF. De interactieve videoles in het Frans wordt gepresenteerd door Gwenaëlle Dekegeleer, journaliste en schermgezicht bij RTBF.  

Wat is EDUbox? 

EDUbox is een educatief en interactief concept van de VRT om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als sociale media, artificiële intelligentie, duurzaamheid en gezondheid aan bod. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert jongeren om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. 

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je op de VRT website. Elke EDUbox wordt gemaakt op maat van leerlingen van het secundair onderwijs. Het lespakket bevat tekst, audiovisueel materiaal, opdrachten én een interactieve tool. Als leerkracht kan je dit gratis leermiddel inzetten om aan specifieke eindtermen binnen verschillende sleutelcompetenties te werken. 

 

(Visited 341 times, 1 visits today)

About the author

Cathy Suykens joined the Cyber Security Coalition in April 2018 as Operations Manager. She boasts a longstanding career in the financial services industry in different domains with various assignments abroad.